SCOALA
GIMNAZIALA CRUCEA
I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It's easy.
"Suflet pentru suflet"
"FACEM LUCRURI CARE CONTEAZǍ”
PROIECT DE VOLUNTARIAT
Director: Bontea Liana Mirela
Așa a început un proiect care a devenit o tradiție pentru elevii din școala noastră...
Un proiect-a cărei viabilitate nici nu o bănuiam pe atunci- prin care să realizăm fonduri
ri pentru a face pachete de sărbători pentru câțiva bătrâni din sat.
Au trecut de atunci patru ani. Copiii care au început această acțiune au plecat de la școala noastră dar au fost înlocuiți de alții, doritori să participe ca voluntari la realizarea unor felicitǎri care valorificate –au ȋnsemnat o razǎ de bucurie pentru cei necǎjiți.
S-a lucrat cu pasiune, cu bucuria de a dărui. Deși activitatea cere migală și răbdare, deși lucrurile nu au ieșit întotdeauna așa cum și-au dorit, copiii ȋndrumați de doamna ȋnvǎțǎtoare Negru Georgeta au luat-o de la capăt mereu, iar rezultatele au fost peste așteptări.
Sunt deja patru ani de când școala a ”adoptat” un număr de douăzeci de bătrâni pentru care, în pragul sărbătorilor de iarnă, copiii împart din preaplinul sufletelor curate, daruri pentru aceștia, daruri din fondurile pe care le realizează prin munca lor.
Dincolo de frumusețea acțiunii, aș dori să mă opresc pentru câteva rânduri asupra impactului emoțional asupra copiilor, bătrânilor şi chiar asupra ȋntregii comunitǎți.
Unii dintre copii au pornit la împărțirea darurilor la început din curiozitate, întâlnirea cu ”bunicii” pentru care erau mesageri ai lui Moș Crăciun i-a impresionat și emoționat , mai ales prin reacția bătrânilor: bucurie şi, surpriză. Au înțeles că prin munca lor pot mângâia oameni aflați la apusul vieții. Poate mulți dintre copiii noștri, obișnuiți să primească, au simțit pentru prima dată bucuria de a dărui...
Valorificarea felicitărilor lucrate de copii a fost sprijinită în fiecare an de instituțiile din comună:
-Primărie, Ocolul Silvic, CNU-Crucea, etc.
Anul acesta, activitatea caritabilă a elevilor de la Școala Gimnazială Crucea s-a extins spre copiii de vârsta lor care au fost mai puțin norocoși: copiii din Centrul de Plasament ”Visătorii”-din Fundu Moldovei. Implicarea copiilor, a familiilor acestora, am putea spune a întregii comunități,a fost impresionantă, mult peste așteptări.
S-au donat jucării, rechizite, îmbrăcăminte, dulciuri,alimente. S-au realizat pachete individuale-surpriză pentru fiecare copil aflat în Casa de la Fundu Moldovei
Pe lângă donațiile particulare s-a primit ajutor din partea unor societăți comerciale din comună, : alimente și dulciuri. Reprezentanții acestor societăți, doamna Marcela Prahuza și domnul Carol Tauscher au răspuns întotdeauna cu generozitate la solicitările noastre.
De amintit ar fi și ajutorul primit pentru reușita proiectului nostru din partea Primăriei, prin domnul primar Dorin Rusu și CNU-Crucea, prin doamna Petronela Sandu pentru asigurarea transportului donațiilor și a elevilor implicați în această acțiune.
Alimentele și îmbrăcămintea au fost predate personalului de îngrijire al Centrului de plasament pentru administrare.
Și cum entuziasmul vârstei naște idei noi, tot de la elevii noștri a venit și ideea ca GLT –Crucea să organizeze o zi de joacă la Centrul de plasament.
A fost greu să despărțim copiii atunci când a trebuit să plecăm acasă. Ai noștri ar mai fi stat, ceilalți nu i-ar mai fi lăsat să plece......
Se vorbește atât de mult despre ”spiritul Sărbătorilor.....”
S-a făcut atât de mult cu atât de puțin.......
S-au implicat toate cadrele didactice ale şcolii, menționǎm : ȋnvǎțǎtoarele Negru Georgeta, Droancǎ Nicoleta şi profesoarele Pǎştinaru Iuliana Andreea şi Suciu Elena Magda...
A fost atât de multă bucurie încât am înțeles că până la urmă despre bucurie este vorba în tot ce faci: bucuria celor care au dăruit, care au muncit după orele de școală, bucuria celor care au primit daruri de la copii de vârsta lor, bucuria copiilor care s-au jucat împreună câteva ore, care au înțeles că nici o graniță nu este de netrecut atunci când există generozitate, bunătate, disponibilitate de a privi în jurul tău și de a face ceva pentru ca lumea în care tu trăiești să fie mai bună.
Aș dori să mă opresc un moment asupra implicării comunității în această acțiune. Nimic nu ar fi fost posibil dacă entuziasmul copiilor nu ar fi fost susținut de înțelegerea și generozitatea părinților şi a ȋntregii comunitǎți...
Privind retrospectiv la întreaga acțiune, pot spune cu convingere că împreună suntem o comunitate puternică, responsabilă și deschisă pentru implicare în diverse proiecte atunci când ni se cere ...
Ianuarie 2014
Director : Bontea Liana Mirela Ȋnv. Georgeta Negru