top of page

Activitatea s-au desfășurat pe parcursul a două ore, la clasele I È™i a VIII-a. Am ales să desfășor activitatea la o clasă de învățământ primar È™i la o clasă de învățământ gimnazial, pentru a compara modul de receptare È™i de implicare a elevilor cu vârste È™i cunoÈ™tinÈ›e diferite referitoare la evenimentul propus.
  
         Elevii clasei I au fost împărÈ›iÈ›i în 3 grupe (două cu câte 5 membri È™i una cu 4 membri) iar după ce li s-a prezentat evenimentul, fiecare membru al grupei a avut de ales între a realiza un desen, reprezentând  Hora Unirii È™i a cânta Hora Unirii. Cel mai cuminte participant din fiecare grupă a primit câte un desen alb-negru printat pe tema Unirii, pe care trebuia să îl coloreze. 
       

 În finalul activității, elevii clasei I È™i-au prezentat în faÈ›a clasei desenele realizate iar fiecare grupă È™i-a desemnat un membru care a cântat, împreună cu profesorul coordonator, Hora Unirii.
       

 Elevii clasei a VIII-a au fost împărÈ›iÈ›i în 4 grupe a câte 4 membri fiecare. Liderul fiecărei grupe a împărÈ›it sarcinile după cum urmează:
-    prezentarea a cinci cuvinte sau cinci expresii în legătură cu actul Unirii;
-    compunerea unei poezii pe tema activității;
-    realizarea unui desen pe tema Unirii;
-    interpretarea cântecului Hora Unirii sau recitarea versurilor acestui cântec.
     

În ceea ce priveÈ™te prima sarcină, elevii au prezentat noÈ›iunile: patriotism, 24 ianuarie, iubire de È›ară, român, iarnă, sânge vărsat, mândrie, unire, zi specială, Alexandru Ioan Cuza, Ziua Unirii, România, explicându-le colegilor È™i fiind apreciaÈ›i.
     

A doua sarcină a evidențiat aspectul creativ al elevilor cu potențial din fiecare grupă. O creație reușită a fost realizată de eleva Droancă Alexandra, reprezentanta grupei a III-a:

 

Ziua Unirii

 

Pe 24 ianuarie
Se întâmplă ceva special,

Este Ziua Unirii,
O zi cu impact emoțional.

Este ziua în care,
Alexandru Ioan Cuza
A unit cu mândrie
Oamenii din a mea Românie.

Toată lumea e entuziasmată
Pentru că azi e o zi specială
Când la IaÈ™i glasul omenirii
Cânta Hora Unirii.

           

O altă poezie cu impact pozitiv a fost realizată de reprezentantele grupei I (Vleju Roxana, Sfichiu Ana Maria, Panaite Alexandra È™i Rusu Diana), fiecare contribuind cu câte un vers: 

 

Ziua Unirii

 

Unirea ne este nouă dragă,
Neamuri străine să-nțeleagă
Iubirea noastră față de țară,
Români de aici È™i români dinafară.

         

Eleva Țarcă Raluca Vasilica, reprezentanta grupei a II-a, ne prezintă o poezie fără titlu:

 

Hai, români, să ne dăm mâna,
Să cântăm È™i noi, copiii,
Să-ntindem Hora Unirii
Pe pământul României. 
Vino, frate ardelean,
Vino, frate moldovean,
Să întindem hora mare,
Azi, în zi de sărbătoare.

         

A treia sarcină a constat în realizarea de desene reprezentative.  Ultima sarcină a constat în interpretarea cântecului Hora Unirii.

bottom of page